06-24375268       info@personaltrainerforhealth.nl               

Menopauze-overgang

Wil je de overgang/menopauze prettiger door komen? Wij kunnen jou daarbij helpen.

 

De menopauze/overgang is geen ziekte: het is een natuurlijk proces waarbij er een verandering optreed in je hormoonhuishouding. Vanaf een bepaalde leeftijd zal er steeds minder vaak een eisprong optreden en geleidelijk aan zullen de hormonen oestrogeen en progesteron afnemen.
Hulp met de overgang - menopauze?

80% van de vrouwen heeft last van de overgang. Klachten die erbij kunnen horen zijn slecht slapen, opvliegers, pijnlijke/stijve spieren, gewrichtsklachten, toename gewicht, hoofdpijn, stemmingswisselingen en zelfs hartkloppingen.
 
Door de hormonale veranderingen vertraagt je metabolisme, oftwel je stofwisseling. Hierdoor krijgt je lichaam steeds meer moeite met het  verbranden en verwerken van calorieën. Ook neemt geleidelijk je spiermassa af. Spieren heb je nodig om een sterk lichaam te houden (ook voor je botten) en zijn nuttig voor een snellere verbranding.

 

De menopauze, of overgang, wordt gedefinieerd als het moment waarop een vrouw 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad en geen andere oorzaken heeft voor deze afwezigheid van menstruatie, zoals zwangerschap of ziekte. Het is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarbij het lichaam stopt met ovuleren en de productie van hormonen verandert. Dit kan heel veel verschillende symptomen veroorzaken zoals opvliegers, gewichtstoename, stemmingswisselingen en slapeloosheid. De overgang begint meestal rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar.

Je hormonen zijn flink aan het veranderen, met name de productie van oestrogeen en progesteron. Er zijn verschillende medische en niet-medische opties om symptomen van overgang te verminderen, waaronder hormoontherapie, natuurlijke supplementen, veranderingen in levensstijl (vooral suiker en stress vermindering) en medicatie.

Sporten en met name krachttraining kan een positief effect hebben op de hormonen van vrouwen tijdens en na de menopauze. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van het risico op osteoporose door de toename van de botdichtheid, verminderen van symptomen van de overgang, verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn en het verlagen van het risico op hartziekten en andere chronische aandoeningen die vaker voorkomen na de overgang.

Krachttraining kan ook de testosteron- en insulinegevoeligheid van het lichaam verbeteren, wat kan leiden tot gewichtsafname en een vermindering van het risico op metabole aandoeningen zoals diabetes type 2. Bovendien kan krachttraining ook helpen bij het verminderen van opvliegers en het verbeteren van de kwaliteit van de slaap.

Wij combineren als holistisch coach personal training, i.c.m. met hormonaal voedingsadvies en coaching speciaal voor vrouwen in de overgang. Dit alles onder één dak met dé vrouwelijke trainer waar je je fijn bij voelt.

voor meer informatie. Wij bieden een gratis kennismakingsgesprek aan bij Fresh Fitness of een telefonisch contactmoment.
of Whatsapp naar +3162437526