06-24375268       info@personaltrainerforhealth.nl            

Leptine hormoon en afvallen

Leptine en ghreline zijn hormonen die met elkaar in balans horen te zijn, ze werken allebei op het moment dat het nodig is op verzadiging (leptine) en honger (ghreline). In dit stuk meer over het leptine hormoon en afvallen.

Leptine is namelijk een heel belangrijk hormoon als het gaat om afvallen. De belangrijkste rol van leptine is regelgeving van de energiebalans op lange termijn, d.w.z. de hoeveelheid calorieën die we eten en verbranden en hoeveel vet we opslaan.
Leptine zorgt ervoor dat we niet overeten en niet te weinig eten. Dit hormoon wordt in de vetcellen gemaakt, dus je zou zeggen hoe meer vet je hebt hoe meer leptine hormoon en dus genoeg verzadiging door eten. Echter hebben veel mensen met een hoog vetpercentage last van een leptineresistentie. Als je gedurende lange tijd teveel leptine aanmaakt raakt je lichaam ongevoelig voor dit hormoon en heb je juist weinig verzadigingsgevoel. De kans dat je meer wilt eten is groot. Bij een hoog vetpercentage heb je ook vaak een hoog ghreline hormoon waardoor je meer wilt eten. Je bent dus uit balans en afvallen zal moeizaam gaan.

Als je wilt afvallen wil je namelijk genoeg verzadigd zijn gedurende de dag als je in een negatieve caloriebalans zit (minder kcal eten dan je verbruikt). Anders raakt je wilskracht sneller op (uitputbare bron) en verval je weer in een positieve caloriebalans.

Volg geen strenge diëten! Bij het volgen van lange crashdiëten raakt je leptine en ghreline hormoon juist verstoort waardoor je niet meer goed aanvoelt of je verzadigd, of juist hongerig bent. Dit is dus gedoemd te mislukken op lange termijn.

Om leptine goed te laten functioneren is het belangrijk dat er niet teveel triglyceriden in je lichaam circuleren. Dit zijn deeltjes vet in je bloedbaan. Stijging van triglyceriden komt voornamelijk door alcohol, alle suikers (voornamelijk geraffineerde en fructose), junkfood en bewerkte voeding. Om je verzadigingsgevoel weer op gang te krijgen moet je de hoeveel triglyceriden verlagen. Let dus ook op met zoet fruit (fructose). Matig gebruik van alcohol, denk aan genoeg eiwitten, gezonde vetten, vezelrijke voeding en minderen in koolhydraten is een hele goede stap om weer gevoeliger te worden voor leptine en meer verzadigd te zijn. Wil je meer weten over je eigen hormonale status? Check PersonalTrainerforHealth of stuur een mail naar personaltrainerforhealth@gmail.com